Lichaamstaal

door Junonia

Begrijpen wat je lichaam te vertellen heeft, is behulpzaam bij het oplossen van een lichamelijke klacht

Door te luisteren naar je lichaam kan een klacht van een probleem een oplossing worden.
Binnen mijn praktijk zet ik dit tijdens een shiatsu behandeling vaak in.
Hieronder wat tips om de taal van je lichaam te begrijpen.

Hoe luister je naar je lichaam?

  • Met meditatie
  • Ontspanningsoefeningen
  • Met hulp van een therapeut als het zelf niet lukt.

Meditatie/Ontspanningsoefeningen

Voor het helen van jezelf kun je geleide meditaties gebruiken die gemaakt zijn voor dit doel.

Je kunt ook zelf doen door je aandacht naar je ademhaling te brengen en te ontspannen. Je laat hierbij de ademhaling naar je onderbuik gaan. Je ademt in en uit, je wacht even en ademt weer in.

Tijdens deze oefening ga je vervolgens je lichaam scannen van boven naar beneden. waar je spanning tegen komt laat je die los. Heb je, je hele lichaam gescand, dan voel je vervolgens waar je nog spanning hebt of pijn. Je gaat dan naar die plek en je vraagt je lichaam om de pijn/spanning die jou niet van dienst is los te laten. Vervolgens vraag je wat er nodig is om je lichaam hierbij te helpen. Dit kan bijvoorbeeld vreugde, dankbaarheid, flexibiliteit zijn. Het is het eerste wat er in je opkomt. Deze kwaliteit houdt je dan tijdens het ademhalen in gedachten. Tijdens een inademing kun je de kwaliteit dan als het ware naar binnen halen en naar die plek brengen. Hierdoor ontstaat er ontspanning op die plek en verdwijnt vaak de pijn. Als je alle plekken hebt gehad kun je je weer op je ademhaling richten en op een uitademing de oefening beëindigen.

Hoe zet je deze kennis in

Wanneer je je bewust bent welke kwaliteit je nodig hebt om beter te functioneren dan kun je hier in het dagelijks leven rekening mee houden en bewuster mee omgaan.

– Is dit bijvoorbeeld vreugde dan kun je eens een week per dag eens 10 dingen opschrijven waar je blij van wordt.
– Is het bijvoorbeeld flexibiliteit dan schrijf je op in welke situaties je, je flexibel opstelde, of waar je misschien meer flexibiliteit kunt laten zien.

Op deze manier ga je bewuster om met de kwaliteit die je lichaam nodig heeft waardoor je beter in je vel komt.

Tijdens zo’n meditatie kun je je lichaam ook letterlijk vragen waardoor nu de klacht ontstaat het eerste wat dan in je op komt is het juiste. Dit kan heel confronterend zijn. Probeer er echter geen oordeel op te zetten maar er neutraal naar te kijken. En er dan vanuit neutraliteit mee aan de slag te gaan. Dit kan ook door te accepteren dat iets is zoals het is. Want soms los je iets niet zomaar op. Als je echter meer ontspannen met de situatie om kan gaan verdwijnt er al veel lichamelijke spanning.

Mocht je hierbij hulp willen dan kun je bij mij terecht voor:

een Shiatsu behandeling waar bij je lichaam in balans gebracht wordt terwijl er tevens gekeken wordt wat de onderliggende emotie/overtuiging van de klacht is.

Coaching of training waarbij gekeken wordt welke overtuiging de disbalans veroorzaakt en welke kwaliteit er nodig is om deze disbalans op te heffen. Tevens doen we dan oefeningen waarbij deze kwaliteit bij jou geïntegreerd wordt.

Harte groet

Japke

Advertentie