Shiatsu……..Wat?

door Junonia

Wat doe jij?
Ik geef Shiatsu
Wat?
Dit is vaak de start van een gesprek wanneer iemand vraagt wat ik doe. Als aanvulling zeg ik dan acupressuur of acupunctuur zonder naalden. Want acupunctuur is over het algemeen wel bekend bij mensen. Het is iets met naaldjes, die worden op bepaalde plekken gezet om je te helpen met het verhelpen van klachten.

De Theorie

De vergelijking met acupunctuur klopt niet helemaal. Ja de theoretische basis is gelijk. Een lichaam heeft naast spieren botten, bloedvaten en zenuwbanen, volgens de oosterse filosofie, een meridiaan stelsel waar energie door heen stroomt. Op dit meridiaan stelsel wordt gewerkt vanuit de Chinese en Japanse geneeskunde.
Wanneer er een verstoring is binnen de energiestroom ontstaan er klachten. Dit kunnen pijn klachten zijn. Een blokkade geeft vaak een scherpe stekende pijn waarbij het niet fijn is om aangeraakt te worden. Bij een energetische leegte kan ook pijn ontstaan alleen is het bij deze pijn vaak fijn wanneer het punt aangeraakt wordt. Het is fijn wanneer er energie bij komt want het is leeg.
Alle klachten zijn in de basis terug te lijden naar een volte of leegte. Daarnaast spelen nog meerdere factoren een rol waardoor de leegte of volte ontstaat waar ik nu niet op in wil gaan.
Een therapeut die energetisch werkt zoals een acupuncturist of shiatsu therapeut zal op zoek gaan naar de volte en leegte en de oorzaak hiervan. Op basis hiervan wordt een diagnose gesteld en de behandeling gestart.

Behandeling

Hoewel de theorie het zelfde is zijn de manieren van behandelen anders. Het grootste verschil zit in het contact met de jou als cliënt. Bij acupunctuur worden naalden gezet en deze worden er na een tijdje weer uitgehaald. Over het algemeen blijft je met de naalden in de ruimte en gaat de acupuncturist verder met een andere cliënt. Hoewel ik steeds vaker hoor dat er acupuncturisten zijn die bij hun cliënt blijven en zo intensiever met de cliënt bezig zijn. Of het een tot betere resultaten leidt dan het ander kan ik niet zeggen. Het is ook wat je persoonlijk prettig vindt.

Bij shiatsu kan de therapeut nooit weggaan tijdens de behandeling. Want de behandeling is gebaseerd op lichamelijk contact maken. Doormiddel van druk op punten en meridianen, strekkingen en rotaties wordt het energetisch systeem gemanipuleerd.
Waar bij acupunctuur de cliënt de behandeling buiten zichzelf kan zien, ( Er zitten naaldjes in het lichaam en die doen het werk wel) daar kan dit met shiatsu niet. Samen met de therapeut wordt er verbinding gemaakt met het lichaam. Wat heeft jou lichaam je te vertellen. Komt deze verbinding, om welke reden dan ook, niet tot stand dan zal de behandeling over het algemeen minder effectief zijn.

Een cliënt met fysieke klachten vanuit stress vertelde mij dat het bewust worden van hoe het lichaam werkt en reageert meer effect heeft gehad dan gesprekken bij de psycholoog. Dus vanuit bewustwording van wat doet mijn lichaam bij stress, komt er ook meer invloed op de stress gevende factoren.
Dit is wat mij betreft de extra waarde van shiatsu, cliënten begeleiden met hoe hun lichaam werkt.

Samen het pad bewandelen naar verbetering en herstel, waarbij bewustwording van jezelf, je kwaliteiten en hoe je lichaam reageert wanneer kwaliteiten gebruikt en gevraagd worden een groot onderdeel is. Dit samen met het behandelen van het energetisch systeem.

Shiatsu is tot op bepaalde hoogte te vergelijken met acupunctuur. Het kan ingezet worden voor dezelfde klachten. Alleen is de interactie door de fysieke aanraking en verbinding wezenlijk anders.

Advertentie